Historik

Konstföreningen Akvatinten - historik

Konstföreningen Akvatinten bildades 1996 på initiativ av kulturenheten vid Munkedals kommun. Kulturenheten hade identifierat ett behov av en konstförening för allmänheten, det fanns redan några arbetsplatskonstföreningar, men inget för dem som inte hade anställning vid dessa arbetsplatser. En interimsstyrelse arbetade och vid konstituerande möte kunde dåvarande kulturchef Kerstin Wockatz klubba igenom en styrelse med Jan Hellsten som dess förste ordförande samt en stadga för den nya föreningen.

Namnet Akvatinten Akva=vatten, Tinto=färg, syftade på vattendrag och konst i kommunen. Arkitekt Alf Olsson som var styrelseledamot de första åren fick i uppdrag att ta fram ett förslag på logotype för föreningen. Alf Olsson anspelade på kommunens vapen, papper samt färg/måleri, i det förslag som sedan antogs och som föreningen använder än idag.

Akvatinten har sedan starten 1996 haft ambitionen att stimulera konstintresset genom lotterier, bildningsverksamhet, utställningar, föreläsningar, studieresor, med mera. Varje termin har ett program distribuerats hem till medlemmarna där föreningens olika aktiviteter presenterats. Sedan ca 2010 har Akvatinten haft en Facebooksida och sedan ca 2015 - 2016 ett Instagramkonto. Webbsidan kom till 2015.

Konstföreningen Akvatinten anslöt sig raskt till Riksförbundet Sveriges Konstföreningar. Den regionala avdelningen har genom åren stöttat föreningens styrelse genom fortbildningar och anordnat träffar med de andra föreningsstyrelserna i Västra Götaland för erfarenhetsutbyte.

Basen för verksamheten var och är Kommunhuset Forum i Munkedal. I Kommunhusets entré hänger vi våra utställningar där Akvatinten konstförening bjuder in konstnärer och konsthantverkare att ställa ut. Akvatinten konstförening har en del program med föreläsningar, vernissager och möten med konstnärer i Kommunhuset. Under många år, fram till 2019, genomförde Akvatinten också där de populära utlottningarna av årets inköpta konst och konsthantverk i samband med föreningens årsmöte. Från och med årsmötet 2022 har föreningen haft årsmöten och konstlotteri samt en del andra aktiviteter i Foss Församlingshem i Munkedal.

De första 10 åren arrangerade föreningen resor till olika platser för att uppleva konst, till exempel Danmark, både Köpenhamnsområdet och Jylland, Oslo, Värmland, Skåne. Tyvärr sinade intresset för att följa med på längre resor, så de senaste 10 åren har föreningen mest genomfört dagsturer. Otaliga är de utställningar och ateljébesök vi gjort i vår närmiljö genom åren. Akvatinten har också anordnat kortare workshops för både unga och äldre med collage, akvarellmålning, krittillverkning med mera.

En bärande verksamhet i konstföreningar är dess konstlotteri. Inköpen till den årliga utlottningen i samband med föreningens årsmöte har gjorts av hela eller delar av styrelsen. De flesta av inköpen är från konstnärer och konsthantverkare i närområdet, på det sättet har föreningen stöttat lokala konstnärer med ca 25 000 kr per år.

Konstföreningen Akvatinten har genom åren haft i snitt 100 - 120 medlemmar. Glädjande nog ser vi nu ett ökande antal som söker sig till vår verksamhet. Vi har nu firat både en 10-årsdag och en 20-årsdag som förening. Vid 10-årsdagen hade vi konstnären Rory Botha från Uddevalla som föreläsare och underhållare under det att vi intog en festmåltid i en lokal i Håby. 20-årsdagen firade vi på Smedbergs gård med gästande föreläsare konstnären Tomas Ferm från Göteborg och musikunderhållning av Bosse Savik och Björn Balksten. 2026 är det dags för 30-årsfirande!

Under 2024 firade Munkedals kommun hela 50 år. Akvatinten konstförening deltog i många firanden under året som ägde rum på olika platser i Kommunen som t.ex. Hällevadsholm, Hedekas och inte minst i Kommunhuset Forum i Munkedal. Akvatinten konstförenings ambition är nu att få med de unga i våra olika aktiviteter. Vi vill inspirera dem till att de inte enbart sitter framför en dator utan att de får prova på att skapa något nytt med sina händer.

Den största aktiviteten som var öppen för alla var aktiviteten ”Hela Munkedal målar” som ägde rum i Munkedals Folkets Park den 1 september 2024. Vi hade deltagare från 1 år och upp till 80 år som kom och målade under hela dagen. Det kom deltagare från många olika städer och till och med från Oslo. Här fick de prova på att måla med akvarell, akryl, pastellkritor och pyssel. Det fanns gott om obestruket finpapper från Arctic Paper Munkedals AB. Papperet fanns i olika format och ytvikter.
Dagen leddes av handledare av vilka många var professionella konstnärer. De som inte ville måla kunde ta en fika i parken och njuta av all konst och den vackra naturen.

Under året 2024 har Akvatinten konstförening ökat kännedomen om konstföreningen genom att synas i Bohuskuriren med en stor intervju, i Lysekilsposten, i Bohusläningen, i Veckovis och inte minst via affischer som har placerats på strategiska platser, sociala medier och Akvatintens webbsida.

Vid årets slut 2024 hade medlemsantalet ökat till hela 181 medlemmar. Genom ett ökat antal medlemmar har föreningen också kunnat köpa in mer konst och konsthantverk från konstnärer som vi sprider ut till våra medlemmar vid det årliga konstlotteriet vid föreningens årliga årsmöte. Vid årsmötet 2025 lottades det ut konst och konsthantverk för över 36 000 kronor.

Akvatinten konstförening ser nu fram emot att fira 30 års jubileet under hela 2026 och att genom detta ytterligare stärka föreningen inför framtiden!